Feeder

Gasirea unui substrat care produce

Deseori, cand pescuim la feeder si nu numai, avem nevoie sa gasim locurile care sa produca trasaturi si sa aduca peste, fie el mare sau mic. Din ce in ce mai multi pescari (de regula novicii) au plecat spre balta, au pus traista pe mal, au scos vergile si dupa cateva ore de stat cu ochii in balta au catadicsit sa blesteme garla, patronul, locul, azotul sau alte minuni. 

Mai incolo, culmea, cativa pescari scot din cand in cand cate un baboi. Si atunci intervin frustrarile, nemultumirile. ”DE ce nu se prinde, de ce ala prinde si eu nu, e prieten cu patronul si i-a spus cu ce sa dea, etc”

In astfel de cazuri, intrebarile ar trebui puse altfel. Ma gandesc la locul de pescuit, urmaresc activitatea pestilor, factorii meteo si cel mai important, apa si substratul. Substratul este de departe principalul factor al unei partide bune de pescuit. De aceea, cand ajung pe balta, imi aloc ceva timp, aproximativ 30 minute pentru a sonda cu un plumb cateva portiuni de pe balta. 

Caut cu preponderenta un substrat tare, cel putin in perioada calda deoarece aici pestele se hraneste foarte bine si nada poate fi absorbita mult mai bine decat pe un substrat malos. Daca il gasim si cu diferente de adancime, cu structuri, undeva la ”buza stufului” cum spune o veche si adevarata vorba, atunci va fi mult mai bine. 

Dupa cum spuneam mai sus, daca am folosi un plumb special pentru sondare si ”pipaire” a substratului, vom putea sa stabilim oarecum mai exact un loc in care sa pescuim corect. Pentru a ne da seama cum gasim acest substrat, prin tensionarea usoara a varfului si detensionarea la fel de usoara, vom sti ca plumbul vine usor pe substrat.

Daca dupa lansare simtim o tensionare si trebuie sa smucim mai ferm pentru a scoate plumbul, e clar ca substratul este malos si vom mulina pana cand  prin tensionare si detensionare a varfului vom face diferenta intre tipul substratului. Si foarte important, atunci cand am gasit acest loc, ne clipsam si vom vi siguri ca nadim sau pescuim in acelasi loc.

Obisnuiesc sa nadesc cu cateva cosulete la inceput, dupa ce am stabilit locul de pescuit, dupa care imi fac ansamblul monturii, forfacul de cosulet sau montura method. In mare parte folosesc method pe care il supraincarc o data la trei patru lanseuri cu nada dar si micropeleti pentru a mentine locul nadit. 

Cu respectarea acestor mici dar importante sfaturi, va puteti bucura de rezultate super in partidele dumneavoastra.

Cat despre montura, forfac, momeli si nade, intr-un alt articol. Fir intins tuturor!!

Post Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.