Pescuit cu feeder-Lansete
Feeder

Pescuit cu feeder-Lansete

Un tip de pescuit foarte atragator in tehnica pescuitului stationar, il constituie pescuitul la feeder. Datorita modului de pescuit  pe orice locuri ( rauri,lacuri) , in orice conditii  ( fund malos,cu vegetatie,nisipos) , acest tip de pescuit si-a castigat repede locul in randul pescarilor.

Ca si in cazul pescuitului la match , lanseta de feeder va avea lungimi cuprinse intre 3,60m si 4,2m. Uneori, pot fi chiar mai lungi. Aceasta va fi formata din 2 sau 3 segmente, chiar si telescopice in unele cazuri, cu varfuri interschimbabile de diferite grosimi si putere, pentru a fi folosite si schimbate in functie de greutatea momitoarelor .

Mulineta folosita va fi in general una cu tambur fix si frana posterioara pe care va incape 100 m fir 0,40 mm.  Insa in acest tip de pescuit, se va folosi fir monofilament  de 0,16 – 0, 18 mm, in functie de momitoarele pe care le folosim.

Lansetele de feeder pot fi de diferite marimi si avand diferite actiuni. Inelele in numar mare si varfurile interschimbabile, sunt parte reprezentativa ale acestora, avand sarcina de a face o distribuire cat mai progresiva a tensiunii in blank dar si o putere a acestora.

Lansetele de feeder pot fi de tipul picker, adica o lungime de 2,7-3,3m, pentru pescuit aproape, destinata in general pescuitului pestilor de talie mica.

Lansetele medii, cu lungimi de pana in 3,6 m, care pot fi folosite pe orice lac, rau, tinandu-se cont de greutatile inscrise pe acestea.

Lansetele lungi, acele lansete cu lungimi de 3,9-4,2 m, pe care si le doresc in general pescarii ce isi desfasoara partidele pe acumulari cu intinderi mari de apa. Astfel, vor putea sa isi execute lansarile la distanta, cu greutati mari si monturi asemanatoare celor folosite in pescuitul crapului…

Dupa forta sau puterea acestora, pot fi categorisite astfel:

  • Feeder-Light– lansete care au o actiune mai mica, usoara, la care se pot atasa cosulete sau greutati usoare pana in 30-40 grame. Se folosesc in special pe lacuri sau amenajari reduse, rauri cu un curent mai slab…
  • Feeder-Medium– sunt acele lansete pe care in principiu le cauta majoritatea pescarilor. Sunt in clasa de mijloc a lansetelor de feeder si pot folosi greutati de pana in 60-70 grame, in functie de optiunea pescarului. Bineinteles daca nu se urmaresc lanseuri de mare distanta… Cu toate acestea, in componenta lor pot intra si un varf heavy, insa va trebui sa se tina cont ca acel ”heavy” este pentru greutatea maxima inscrisa in actiunile lansetei.
  • Feeder Heavy sau Power( extra heavy)- Sunt lansete construite special pentru a atinge distantele mari, pescuitul pe rauri cu debit puternic in care se pot folosi greutati mari, in special dedicate intr-un pescuit la crap mare, mreana sau somn… De obicei, greutatea maxima este de pana in 150 grame insa pe piata sunt si alte lansete pe care sunt inscrise folosirea chiar a 180 grame.

  • Actiune parabolica – acele lansete care actioneaza in drill, curbandu-se ”placut” dandu-i pescarului posibilitatea de a controla pestele de talie mica pana la medie, formand acel parabolism in blank…
  • Actiune progresiva– acele lansete care vor avea acel ”parabolism” doar la primele doua segmente, avand o rezerva mai mare de putere in drill cu pesti medii…
  • Actiune de varf– dupa cum spune si denumirea, au o actiune mai eficienta mai mult la pestii mari, facilitand lanseurile lungi, dezavantajand totusi un drill placut cu pesti mai mici…

In pescuitul la feeder, se vor folosi greutati sub forma de momitoare sau cosulete naditoare. Dupa lansare, lanseta se va pozitiona pe suport formand o diagonala intre pescar si balta, semnalizarea trasaturii se va sesiza la varful fin al lansetei.

5 Comments

Post Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.