Cea mai longeviva nada si momeala folosita la pescuit a fost si va ramane mamaliga. Preparata cu putina atentie si cu imaginatie prin completarea de ingrediente ,,minune,, mamaliga va da poate cel mai mare randament , atat ca nada cat si ca momeala pe carlig, fie ea tare sau moale.
Mamaliga tare :
- Se fierbe faina de porumb cu apa si putina sare, ca si cum am prepara o mamaliga obisnuita. Se rastoarna pe un fund de lemn, se lasa putin la racit dupa care se modeleaza cu mainile si se pune intr-o panza sau saculet. Se fierbe cu tot cu saculet inca o jumatate de ora. In acest fel, cu cat fierbe mai mult cu atat mamaliga va fi mai tare.
- Se amesteca 2 parti de malai cu o parte faina de grau, putin sofran sau colorant alimentar , de preferinta galben,. Se pun la fiert in apa clocotita. Dupa 30 de minute se scoate si se face un cocolos mare. Se baga intr-un tifon si se mai fierbe inca 30-40 minute. Dupa ce se raceste, se taie cubulete si se pastreaza in malai sau pesmet.