Una dintre retetele mele momelile mele preferate pentru caras si crap, pentru fir de par sau direct pe carlig, sun boiliesurile sau cubuletele de mamaliga. Daca tot suntem la o vreme si un anotimp in care suntem aproape privati sa iesim in natura, datorita temperaturilor scazute sau zapezii vroiam sa impartasesc aceasta reteta cu voi, pescarii si sa aflu poate mai multe imbunatatiri care i s-ar putea aduce, impresii, etc…
Ca si compozitie, de obicei, faina de malai, sare si un ou… Se cerne faina bine, pana se obtine o granulatie mai fina, se amesteca cu sarea si oul pana se obtine un bulgare compact si tare, care nu se mai lipeste. Bineinteles, pe tot timpul framantarii se mai adauga cate putina faina pentru a se compacta… Se rup bucatele mici, se modeleaza boiliesuri de toate marimile in functie de pestii urmariti sau monturi. Pentru a obtine cubulete se poate face o turta, si se taie cubulete din aceasta. Boiliesurile si cuburile se pun in apa clocotita si se fierb pana in momentul cand ies la suprafata. Se scot pe servetele uscate, se lasa la racit si se pastreaza la rece.-
Eu personal, le aditivez cu diferite arome, spray-uri sau usturoi granulat, inaintea partidei de pescuit. Le mai echilibrez cu cate un bob de porumb flotant sau un pop-up.Pe firul de par am fost placut surprins sa observ o durata de rezistenta de pana la 5-6 ore, pe timp de vara. Normal, cand pestele nu tragea… chiar asa….!!!
Fir Intins !!!!
Se amesteca faina cu sarea pana se obtine un bulgare ce nu se lipeste…bun,dar pe OU unde l-ati uitat??
Ba da…Scuze .. se rectifica!!!Pana atunci va invit sa studiati alta reteta de boiliesuri , mai actualizata … Multumesc pentru atentionare…
Salut.am urmat reteta ta si am fost surprins cat de bine mi-au iesit.totusi am avut o mica problema…dupa ce s-au uscat complet ,s-au crapat putin.trebuie apasate foarte tare ca sa cedeze complet dar m-ar interesa ce-as putea sa fac ca sa evit.le-am uscat cam 14 ore.
Nu trebuie uscate. Dupa ce le-ai scos din apa, le lasi putin la racit si le colorezi, aditivezi cu ce vrei tu, pesmet, aroma, esenta, etc. Le poti baga la congelat pentru timp indelungat sau le poti folosi imediat. Daca stau mult timp la uscat, se intaresc si crapa. Foloseste te rog faina de malai de la moara, nu grisata din magazin. Si siteaz-o de doua ori sa fie fina. Fir Intins si SPOR!!
Nu prea am cum sa fac rost de faina de la moara dar trec cam de trei ori faina prin sita inainte sa o folosesc.Astazi am mai facut o tura si dupa ce s-au racit cam 30 de min le-am pus direct la frigider si nu au mai crapat.Am gasit prin casa niste ulei de somon cu un miros foarte puternic .Credeti ca e bun ca aditiv si cat ar trebui sa le las la inmuiat?
Da, se poate pune si ulei de somon ca si aditiv. Daca aveti un magazin cu mancare pentru animale, poate gasiti faina de peste. Puteti adauga putina in compozitie. Leaga, devin mai ferme boiliesurile si emana mirosuri specifice. Faina de malai puteti gasi si in piata, la producatori…Numai bine si spor!!
Buna ziua
Am o întrebare pentru dumneavoastră … Câta aroma , esențe specifice trebuie pusă peste boiles Dup ce s au răcit ? Trebuiesc acoperite sau dor sa le tine umede ?
Multumesc
Daca te referi la boiliesurile din mamaliga, singura aroma pe care o poti pune la preparare, sa spunem ca sunt esentele, de rom, vanilie, zahar. Atunci cand framanti aluatul. In rest, dupa ce s-au racit, in functie de cate folosesti, le poti pune intr-un borcan, le dipuiesti cu anumite dip-uri… Dar, n-ar mai fi mamaliga, nu?? Si noi vrem sa prindem cu mamaliga, cu aroma de mamaliga, cu gust de mamaliga!!
Eventual, un articol mai cu upgrade la reteta, gasesti aici:
Cubulete si boiliesuri de mamaliga