Unul dintre cei mai importanti factori in realizarea unei monturi pentru varga , match, rubeziana sau bologneza este fara nici o indoiala alica de contact. Modalitatile de prindere a acesteia sun multe, in functie de preferintele alese de pescari, de felul in care acestia cred ca aceasta a fortat cumva roadele pescuitului…
In acest articol am ales sa prezint modalitatea folosita de Nutu Sabau, unul dintre marketerii pescuitului de stationar .
Care este de fapt utilitatea acestui accesoriu de pescuit in montura de stationar ?
- In pescuitul platicilor, cand se foloseste o pluta cu antena lunga, rolul alicei este de a scufunda pluta de la baza antenei pana la un anumit punct unde dorim sa fie vizibila . Dintre plutele folosite pot fi atat waglerele cat si cele fixe. Deci odata cu sondarea , alica se va aseza pe substrat odata cu portiunea din antena plutei. De obicei, in astfel de cazuri se folosesc alice de maxim 0,2 grame.
- In pescuitul altor specii de peste, atunci cand carligul va sta pe substrat, rolul alicei de contact este de a echilibra montura sa nu se distanteze din cauza curentilor sau pe vant puternic. In acest caz, alicele pot avea pana la 0, 3 grame.
Practic, daca nu vom avea o alica de contact inainte de plumbajul principal, trasaturile nu vor mai fi vizibile la orice activitate , de multe ori vom avea rateuri si inteparea nu va fi tocmai buna.