Cleni si tabieturi
Ce,cum, unde

Cleni si tabieturi

GENERALITATI

Se spune ca acest hotoman, si anume cleanul, este unul dintre cei mai precoce hulpavi dar si cei mai sceptici pesti. Cu ”ochii pe fiecare solz” cleanul este una dintre cele mai mari provocari ale pescarilor. Deseori am avut ocazia sa misc naluca prin apa si acesta sa inoate usor dupa ea, parca mirosind o anume prada sau lasandu-se pagubas la un moment dat. 

Tocmai de aceea, ”musiu” cleanul este una dintre cele mai frumoase capturi, provocarea cea mai cautata de pescari. Se poate urmari si prinde in mai multe moduri, enumerand fly fishingul, spinning sau pur si simplu varga sau bologneza. Tot ce trebuie stiut este ca acesta nu poate fi cautat sau pescuit doar intr-un loc. Chiar si atunci cand pescuim la varga sau bologneza, va trebui sa facem ceva sute de metri sau km intregi, taraind pluta pe langa maluri, lasand-o usor din amonte in aval. 

In general, pe raurile mai mari il gasim pe mijloc iar pe raurile mai mici, il descoperim sum maluri, sub crengile copacilor ce intra in apa sau plutesc la suprafata, sau in volbura apei.

MOMELI

Pe timpul iernii, cleanul se hraneste practic cu strictul necesar. Asta constand in larve, alge  pe timpul iernii, si cand primavara isi intra in drepturi, se infrupta cu nesat din mici pestisori, broscute, insecte, viermi. Nu-i scapa nimic, tocmai de aceea, atunci cand pescuim la pluta, tindem spre a-l amagi indeosebi cu viermi, cosasi sau greieri. Spre toamna sau cand apa incepe sa se raceasca, una dintre placerile acestuia este gasita tocmai in ficatul de pasare. 

Fapt pentru care, multi pescari reusesc sa ademeneasca vicleanul clean cu aceasta metoda. Asta pentru pescarii care tin neaparat sa-l caute prin metodele cu pluta, respectiv bologneza sau varga. 

Personal, chiar daca obisnuiesc sa pescuiesc la crap sau feeder, pentru clean imi rezerv placerea unui pescuit la spinning. Recunosc, nu sunt mare expert, insa toti avem de invatat intotdeauna si nu vom ajunge niciodata perfectiunea. Mai ales in pescuit. 

De cele mai multe ori, evadez dupa amiezile sau atunci cand am cateva ore libere, moarte, cum le spun eu, sa ma preumblu si sa-mi satisfac necesitatea de clenuiala pe micul rau din apropierea orasului. Practic, o cutie cu cateva voblere, incluzand musai cateva din cele hand made ale unor prieteni, si aici enumar licuricii lui Daniel Haiduc , coloratii lui Sergiu Balas, sau ademenitorii lui Kalman Hunor .

Folosesc si clasicele voblere ale consacratilor StrikePro insa de cele mai multe ori, prefer sa incerc ”munca” lure builderilor. Incerc sa caut pe micul rau care nu are mai mult de 3-6 m latime, lansand din amonte in aval sau transversal. Intarzii ceva timp la mal, lasand naluca sa mai pluteasca, urmand sa o mai retrag putin cate putin. 

Perioada care imi place in mod special in pescuitul cleanului la spinning, este cea de toamna, cand acesta este in plina cautare sa-si faca ”stocul” de hrana, umbland cu limba scoasa dupa absolut tot ce-i cade in cale.

Urmand ca mai apoi, odata cu racirea vremii si serilor reci, sa ne multumim cu cate un clenoc ratacit sau pur si simplu, sa ne amintim la apus de capturi si de frumoasele clipe petrecute pe malul apei, clipocind in tandem cu cantecul greierilor, concertul brotacilor si clopocitul clenilor vicleni…

Pana cand primavara revine cu forte proaspete si cleanul va fi acolo, negresit, pregatit sa inhate nalucile si momelile apetisante care i se ofera…

2 Comments

Post Comment

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.