Nu sunt un pescar la musca artificiala sau mai bine spus, inca nu am pescuit pastrav, clean, lostrita sau orice alt peste care predomina in pescuitul mai sus mentionat. Insa oricum ar fi pescuitul, sunt sigur ca placerea este mult mai mare atunci cand respectand pestele si habitatul acestuia, respectam natura.
Cu toate acestea, se pare ca in Romania, si aici ma refer la cei care detin atitudini oficiale si puteri obtinute, acest lucru conteaza din ce in ce mai putin. Este cazul raului Somesul Rece, in zona comunei Magura Racatau, unde acele mizerii de oameni din categoria celor cu putere, fac tot posibilul sa-si inlesneasca din ce in ce mai mult accesul spre dezinteres, nepasare si distrugere a naturii.
Practic, avizarea, constructia si functionarea unei microcentrale nu face altceva decat sa distruga un segment al raului Somes, aflat in stare naturala. Autorii??? Nimeni altii decat compania ATS Energy si Consiliul Judetean Cluj.
Probabil va intrebati care sunt efectele functionarii unei microcentrale pe o arie stabilita de rau. Pai ar cam fi: scaderea nivelului apei, modificarea parametrilor de curgere, modificarea nivelului freatic si nu in ultimul rand afectarea habitatelor ripariene. Intr-un cuvant, adio pesti, adio capacitate trofica de ecosistem, adio natura.
Speciile de vietuitoare protejate si care vor avea de suferit:
-
Gobio uranoscopus– porcusorul de vad sau chetrarul
-
Cottus gobio– Zglavocul
-
Eudontomyzon danfordi– Chiscarul
-
Bombina variegata– broasca ivoras cu burta galbena
Nu doar cele acvatice ci si vegetatia va fi urmarita de efectele functionarii acestor microcentrale sau micro afaceri la nivel major… Padurile, turbariile vor fi condamnate la o pieire usoara, lasand in urma doar radacina amintirilor celor ce au trecut candva pe acolo…
Totusi, se pare ca unele grupuri mai au ceva de spus. Inca. Este si cazul Federatiei Romane de Pescuit la Musca Artificiala, care inca mai lupta in instanta pentru dispunerea opririi acestor lucrari, inclusiv demolarile cladirilor construite pana acum pentru constructia acelor mizerii, numite in continuare microcentrale.